vineri, 30 ianuarie 2015

Muscate

Muscatele sunt cele mai cunoscute si cultivate plante,care asezate la geamuri si in gradini,atat la sate cat si la orase,e foarte apreciata de totii cei care iubesc frumosul pentru calitatile ei.
Nu este o planta foarte pretentioasa,doar ca necesita locurile cat mai luminoase,insorite dar si racoroase ,aerisite.Cresc foarte repede si de aceia au nevoie de ulta apa si ingrasamant regulat.Ele pot ierna foarte bine si in beciuri,pivnite daca temperatura este peste 0 grade,acolo se vor uda foarte putin,iar in primavara dupa ce se scurteaza ramurile pentru a obtine o planta stufoasa ,le vom muta intr-un pamant bogat alcatuit din mranita si nisip.

Sunt diferite tipuri de muscate: 


  • zonale-au o forma pitica ,cu frunze de culoare verde galbui.
  • pitice-o intalinim cel mai des in formarea mozaicurilor de flori,aceasta categorie se caracterizeaza prin mai multe soiuri:Emilia infloreste alb cu roz,Meteor florii rosii,Rival  flori roz.

Muscata englezeasca-ele sunt un pic mai delicate,deoarece ele infloresc din luna martie si iar florile sunt asemanatoare ca ale panselutelor,au diferite culori,dar mai putin numereoase in inflorescenta.
Se inmultesc foarte usor prin butasi,recoltati de primavara pana toamna .Butasii se vor taia luni de 8 cm si se vor baga intr-un amestec nispios,sau intr-un bol cu apa pentr a-i da mustati.

Eu in aceasta iarna am pierdut majoritatea muscatelor,nu stiu de ce...au inceput prima data sa le cada frunzele ,apoi incetul cu incetul au inceput sa se usuce.Dar cu inceperea primaveri sper ca voi reusi sa mai adun lastari de la cunostinte ,ca sa ma pot bucura de ele,ca imi plac tare mult.
Tot ce mai mi-a ramas sunt aceste cateva muscate,care sunt pregatite sa infloreasca,si m-am gandit sa va arat si voua.Dar voi mai reveni cu un alt articol cu ele inflorite.



Un comentariu:

  1. Prima arata bine, cealalta a pierdut multe frunze. Dar cum se prind foarte usor din butasi, n-o sa-ti fie greu sa refaci colectia :)

    RăspundețiȘtergere