vineri, 27 martie 2015

Rasadurile si importanta lor.

Tehnica rasadurilor a aparut in primul rand din nevoia de a avea cat mai repede cu putinta legume proaspete pe masa. Cum clima tarii noastre nu permite de regula plantarea in gradina inainte de mijlocul lui aprilie, semintele sunt plantate in spatii inchise, ferite de frig, mult mai devreme, dupa care sunt mutate in gradina sub forma de rasaduri, atunci cand clima o permite.

Insa de la samanta pana la rasadirea in gradina, rasadul trece prin anumite etape care, daca sunt efectuate corect, maximizeaza sansele unei recolte bogate.

De obicei, cu mici variatii de la o specie la alta, totul incepe din februarie (desi in ultimii ani clima s-a mai
schimbat si s-ar putea ca pe viitor sa apara modificari si in ceea ce priveste tehnicile de gradinarit), odata cu plantarea semintelor in rasadnite (recipiente special amenajate pentru rasaduri).
Semintele nu se planteaza adanc, ci superficial, uneori pur si simplu este suficient daca le punem in ghiveci iar peste ele presaram un strat fin de pamant framantat in degete.
Dupa insamantare, ca si dupa rasadirea in gradina, se va uda din abundenta. Cantitatea de apa suficienta va fi estimata mult mai usor pe masura ce dobanditi experienta in domeniul legumiculturii…
Inutil a mai vorbi despre importanta alegerii unor seminte de calitate, verificate, rezistente si fara paraziti.
Rasadurile au nevoie de lumina si caldura si bineinteles, de substantele hranitoare din sol. Pentru aceasta sunt cateva “trucuri” de care e bine sa tineti seama:
Ghivecele sau rasadnitele trebuie sa fie cu fundul plin, adica fara acel orificiu de scurgere asa cum au ghivecele clasice pentru flori de ornament.
Este indicat sa folositi pamant de florarie pentru ca este mai bogat in nutrienti. Bineinteles ca se poate si cu pamant simplu, de gradina, dar pamantul de flori este mai hranitor,noi folosim mranita .
Acoperirea rasadurilor cu geam. Acest ultim aspect merita mai multa antentie, motiv pentru care ii acordam randurile de mai jos.
Dupa plantare ghivecele/recipientele vor fi acoperite cu un geam transparent, acoperit cu hartie sau rogojina (pentru a tine de cald). Dupa ce semintele au incoltit si coltii s-au ridicat deasupra solului, hartia sau rogojina este indepartata complet, insa geamul ramane pentru a mentine o temperatura mai ridicata.
In fiecare zi se va face o aerisire prin ridicarea completa a geamului timp de cateva secunde, dupa care se asaza la loc.
Cand plantuta va ajunge pana la geam, e semn ca a devenit suficient de puternica si se va renunta complet la sticla protectoare, la inceput doar pe perioada zilei, apoi definitiv.

La 10-15 zile dupa aceasta etapa se trece la plantarea rasadurilor in gradina.
In tot acest timp se va efectua periodic udarea, fara insa a face excese in acest sens (trebuie sa luati in calcul faptul ca geamul de deasupra impiedica evaporarea si mentine umezeala, tineti cont de acest lucru atunci cand estimati cantitatea de apa pentru fiecare recipient).

Inainte de rasadirea in gradina, cam din momentul renuntarii la geamuri, udatul va scadea treptat, fiind eliminat compet in ultimele zile de dinaintea rasadirii.
Dar si calirea plantei ,e un aspect de care trebuie sa tineti cont,cateva ore pe zi sa dati drumu la usa ,sa se acomodeze cu aerul de afara,ca apoi o sa stea pleostite si chiar se pot ofili ,si toata aceasta munca poate fi pierduta daca nu tineti cont.
La solariile unde sunt multe rasaduri la un loc, cand ajung la o anumita inaltime 10 cm ele trebuie rarite deoarece cu timpul apare ofilire la unele din ele.Trebuie sa fiti foarte atenti cu acest lucru.
In zona noastra foarte multa lume se ocupa cu solarii si rasaduri,de flori sau legume,care apoi le vand sau chiar le planteaza in camp la inceputul luni mai,pentru legume proaspete si crescute eco.Acesta munca poate aduce in buzunare un venit optim ,daca lupta si muncesc ca sa multumeasca clientii...dar poate fi si ceva stresant care la un moment dat,te face sa renunti si sa te ocupi cu altceva.





Dar cum poti sa renunti,cand clientii sunt multumiti si din ce in ce mai multa lume incepe sa te cunoasca si sa ai mult mai multe vanzari,in acest caz sunt cumnatii mei care an de an ,se ocupa cu rasadurile si gradinartul,cu piata intr-un cuvant.
Au tot felul de zarzavaturi ,legume si au o clientele foarte bogata,foarte multa lume ii cunoasc si sunt multumiti.Au si cheltuieli ,dar si castig ca oricare vanzator sau cumparator.

Sunt unul dintre aceia care consuma produse bio,nu prea cumpar de la magazin,nu mi se par asa gustoase ca cele crescute in gradina de tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu